علت خاموش و روشن شدن تلویزیون
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی که در حال تماشای تلویزیون هستید، ناگهان بدون آن که کاری کنید تلویزیون خود به خود خاموش و روشن شود. امکان دارد دفعه اول فکر کنید که شاید ناخودآگاه روی کنترل لگد کردید، یا نوسان لحظه ای برق علت خاموش و روشن شدن تلویزیون بوده است.
اما وقتی چند بار این ماجرا تکرار شود، متوجه می شوید که دلیل خاموش و روشن شدن تلویزیون شما، صرفا یک اتفاق و تصادف ساده نیست و باید به مرکز تعمیر تلویزیون مراجعه کنید. مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون یک مشکل بسیار آزار دهنده است که می تواند تجربه تلویزیون دیدن را برای هر بیننده ای تلخ کند.
چرا تلویزیون خود به خود روشن و خاموش می شود؟
اگر به دنبال راهی برای تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون هستید، خوب است بدانید که این مشکل لزوما به معنای وجود خرابی در تلویزیون نیست؛ یعنی گاهی اوقات ریشه مشکل صرفا در تنظیمات تلویزیون است که خواسته یا ناخواسته آن را تغییر داده اید و باعث شده اید تا تلویزیون حتی بدون کنترل، خاموش و روشن شود.
گاهی اوقات نیز مشکل مربوط به برق ساختمان و یا تجهیزات جانبی تلویزیون می شود و ارتباطی به خود دستگاه ندارد؛ بنابراین اگر شما هم دچار مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون شده اید، این موضوع را در ذهن داشته باشید که این مشکل یک دلیل مشخص و ثابت ندارد و عوامل زیادی هستند که می توانند باعث آن شوند. در ادامه این مطلب، سعی کرده ایم تمامی عواملی را که دلیل خاموش و روشن شدن تلویزیون های مختلف از برند های مختلف از جمله سامسونگ، ال جی، سونی و . . . هستند پوشش دهیم. به احتمال زیاد، یکی از همین دلایل علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما نیز هست.
در کنار معرفی دلایل خاموش و روشن شدن تلویزیون، راه های تعمیر خرابی تلویزیون هایی که با این مشکل مواجه شده اند را نیز توضیح داده ایم. پس امیدواریم در انتهای این مطلب، بتوانید با استفاده از دستورالعمل هایی که در ادامه آمده مشکل تلویزیون خود را حل کنید و از تماشای تلویزیون بدون خاموش و روشن شدن ناگهانی، لذت ببرید.
دلایل و راه های تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون
خاموش و روشن شدن تلویزیون آن هم بدون آن که شما دخالتی در آن داشته باشید، مشکلی بسیار آزار دهنده و حتی تا حدودی ترسناک است؛ اما فعلا برای وحشت کردن زود است، چرا که به احتمال زیاد مشکل تلویزیون شما آن قدری که فکر می کنید جدی نیست و راه حلی ساده برای تعمیر خرابی تلویزیون وجود دارد.
در بسیاری از موارد وقتی که یک تلویزیون دچار مشکل خاموش و روشن شدن ناگهانی می شود، حتی لازم نیست برای رفع این مشکل تلویزیون را به تعمیرگاه بسپارید. گاهی با تنظیمات مجدد تلویزیون و یا حتی قطع و وصل کردن برخی امکانات جانبی مثل وای فای، کابل اچ دی و یا بررسی اینکه تلویزیون دچار ویروس شده یا نه مشکل برطرف می شود. در ادامه علل اصلی خاموش و روشن شدن تلویزیون و راه های رفع آن ها را مرور خواهیم کرد. برای شروع، بیایید نگاهی بیندازیم که در ابتدا باید چه مواردی را چک کنید.
مواردی را که هنگام خاموش و روشن شدن خود به خود تلویزیون باید چک کنید:
قبل از آن که به تعمیرکار لوازم خانگی و یا نمایندگی تلویزیون خود زنگ بزنید، خوب است نگاهی به این موارد داشته باشید. این کار باعث می شود تا هم خیلی سریع تر تلویزیون خود را به حالت عادی برگردانید و هم هزینه ای صرف تعمیر و یا تعویض قطعات آن نکنید:
منبع تامین برق را چک کنید
اولین کاری که باید برای کشف علت خاموش و روشن شدن تلویزیون انجام دهید، این است که تلویزیون را از برق بکشید. بعد نگاهی دقیق به کابل برق تلویزیون بیندازید. مطمئن شوید که کابل کاملا سالم است و هیچ نقطه ای از آن دچار فرسودگی، پارگی تا خوردن یا خم شدگی و مشکلات مشابه نشده باشد. اگر حتی قسمتی کوچک از کابل دچار این مشکلات شده اند، آن را از تلویزیون جدا کنید و با یک کابل برق جدید و سالم جایگزین نمایید؛ اما اگر مشکلی در کابل برق نظر شما را جلب نکرد، مطمئن شوید که اتصال کابل به تلویزیون محکم و سالم است و حالت شل یا لق ندارد.
وقتی که از سلامت کابل و اتصال آن به تلویزیون مطمئن شدید، حالا نوبت چک کردن پریز برق است. ممکن است یک مشکل جزئی در پریز برق علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما بوده باشد. برای چک کردن این موضوع، باید تلویزیون را در دیگر پریز های موجود در اتاق یا خانه تست کنید. ترجیحا از پریزی استفاده کنید که به کلید برق متصل نیست. علاوه بر پریز، گاهی نیز محافظ برقی که معمولا برای محافظت از لوازم خانگی در برابر نوسان ولتاژ استفاده می شوند باعث بروز این مشکل در تلویزیون می شود.
بنابراین اگر شما هم از محافظ استفاده می کنید، حتما یک بار هم تلویزیون را بدون محافظ و به شکل مستقیم به پریز دیوار وصل کنید تا مطمئن شوید که محافظ شما باعث ایجاد مشکل نشده است.
کنترل تلویزیون را معاینه کنید
کنترل تلویزیون یکی از آن وسایلی است که به شدت در معرض خرابی و آسیب دیدن قرار دارد. همه ما حداقل چند بار کنترل تلویزیون خود را از فاصله زیاد روی سرامیک یا زمین انداخته ایم و یا گاهی لیوان چای یا آب ما به سمت کنترل تلویزیون سرریز شده است. حتی اگر این موارد را هم رعایت کنید و نگذارید کنترل شما ضربه بخورد و یا خیس بشود، در طول زمان ممکن است گرد و غبار به داخل کنترل نفوذ کند و زیر دکمه ها جمع شود و باعث اختلال در عملکرد آن شود.
یکی از این اختلال ها، گیر کردن دکمه پاور کنترل تلویزیون است که می تواند علت خاموش و روشن تلویزیون شما باشد؛ بنابراین چک کردن کنترل تلویزیون گام دومی است که در راه تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون باید بردارید. برای این کار، ابتدا دکمه های مختلف تلویزیون را تست کنید و ببیند آیا همه آن ها مثل حالت عادی کار می کنند و به عنوان مثال، بعد از فشرده شدن سر جای خود گیر می کنند یا نه. سپس کنترل را کاملا تمیز کنید.
توجه داشته باشید که این کار حتی اگر کنترل شما مشکل خاصی نداشته باشد، هر چند ماه یک بار باید انجام شود تا هم قدرت سیگنال کنترل را حفظ کند و هم از خرابی آن در آینده جلوگیری شود. برای آن که بدون آسیب رساندن به کنترل تلویزیون آن را تمیز کنید، ابتدا باتری ها را در بیاورید. بعد کنترل را به خوبی تکان دهید تا گرد و غبار از لا به لای دکمه ها بیرون ریخته شوند. سپس یک تکه پارچه نرم و یا کتان را به الکل آغشته کنید و سراسر کنترل را با آن تمیز کنید و بعد بگذارید تا هوا بکشد و خشک شود.
تنظیمات تایمر تلویزیون را بررسی کنید
گاهی نیز هیچ مشکل سخت افزاری باعث بروز مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون نشده است. بلکه دستکاری خواسته یا ناخواسته تنظیمات تلویزیون باعث میشوند تا عملکرد آن خارج از انتظار شود. یکی از این موارد، تنظیمات مربوط به تایمر تلویزیون است. تایمر اسلیپ یا همان تایمر خواب تلویزیون قابلیتی است که به شما امکان می دهد تا اگر جلوی تلویزیون خوابتان برد، تلویزیون به شکل خودکار سر ساعت مشخصی خاموش شود.
این قابلیت برای کسانی که عادت دارند قبل از خواب تلویزیون ببینند، بسیار کاربردی و ایده آل است؛ اما اگر آن را اشتباه تنظیم کرده باشید، ممکن است علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما همین باشد. مثلا این احتمال وجود دارد که یکی از اعضای خانه، بدون آن به شما بگوید تایمر تلویزیون را سر ساعت مشخصی کوک کرده است و تلویزیون همیشه سر آن ساعت بدون اجازه شما خاموش می شود.
خوشبختانه رسیدگی به این مشکل دردسر خاصی ندارد و فقط کافی است وارد تنظیمات تلویزیون خود شده و گزینه های مربوط به تایمر خاموشی یا همان تایمر اسلیپ را بررسی کنید. اگر دیدید که تایمر خاموشی روی ساعت مشخصی کوک شده، فقط کافی است آن را غیر فعال کنید تا تلویزیون دیگر بدون اجازه شما و به شکل خودکار خاموش نشود.
تنظیمات CEC تلویزیون را چک کنید
تنظیمات CEC در واقع مخفف عبارت Consumer Electronics Control به معنای کنترل دستگاه های الکترونیکی مصرف کننده است. این قابلیت اجازه می دهد تا دستگاه های الکترونیکی که به ورودی HD تلویزیون وصل هستند، بتوانند تلویزیون شما را کنترل کنند و آن را خاموش یا روشن نمایند. این دستگاه ها شامل کنسول بازی، رسیور، لپ تاپ و دستگاه های مشابهی می شوند که می توانید آن ها را با یک کابل GD به تلویزیون وصل کنید.
قابلیت CEC به این شکل عمل می کند که مثلا وقتی کنسول بازی خود را روشن کنید، بلافاصله بدون آن که به کنترل تلویزیون دست زده باشید، تلویزیون شما هم روشن خواهد شد تا از کنسول بازی استفاده کنید. البته که این قابلیت می تواند بسیار کاربردی و مفید باشد اما گاهی بنا به دلایل مختلف، می تواند علت خاموش و روشن شدن تلویزیون نیز شود. مثلا خرابی کابل HD یا ناسازگاری دستگاه با تلویزیون و یا حتی خرابی خود دستگاه الکترونیکی از جمله دلایلی هستند که باعث اختلال در عملکرد CEC می شوند.
بنابراین اگر شما هم از این دستگاه ها روی تلویزیون خود استفاده می کنید، توصیه می شود تا برای بررسی علت خاموش و روشن شدن تلویزیون حتما تنظیمات CEC را چک کنید. شما می توانید به راحتی با رجوع به تنظیمات تلویزیون، این قابلیت را غیر فعال کنید تا ببینید آیا باز هم تلویزیون شما به شکل خود به خود روشن و خاموش می شود یا نه. البته لازم به ذکر است که برند های مختلف تلویزیونی، اسم متفاوتی برای این قابلیت در نظر گرفته اند. در تلویزیون های مشهور زیر، تنظیمات CEC با این نام شناخته می شوند:
- در تلویزیون های LG به آن SIMPLINK گفته می شود
- در تلویزیون های سامسونگ به آن Aynet گفته می شود
- در تلویزیون های سونی به آن BRAVIA Sync گفته می شود.
تلویزیون را از وای فای قطع کنید
امروزه با معرفی تلویزیون های هوشمند، دیگر فیلم و سریال دیدن با تلویزیون حداقل کاری است که می شود به کمک این جعبه جادویی انجام داد.
شما می توانید به راحتی تلویزیون خود را به شبکه وای فای وصل کنید و از مرورگر اینترنت تلویزیون برای گشت و گذار در وب بهره ببرید. یا حتی می توانید به راحتی تصویر موبایل خود را به شکل همزمان روی تلویزیون پخش کنید. اما گاهی همین امکانات جذاب، باعث می شوند تا کنترل تلویزیون از دست شما خارج شود و توسط دستگاه های موجود در شبکه وای فای خاموش و روشن شود. به خصوص اگر از دستگاه های مثل Alexa یا Google Home استفاده کنید.
این احتمال وجود دارد که دستور های صوتی و یا فرآیند های روتین هوش مصنوعی، علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما باشند. همچنین ممکن است بعضی اوقات بدون آن که خودتان انتخاب کرده باشید، تصویر موبایل شما روی تلویزیون به حالت همزمان پخش (یا همان cast) شود.
برای کسب اطمینان از این که دستگاه های هوشمند شما در حال دخالت در کار تلویزیون نیستند، بهترین راه این است که وای فای تلویزیون را خاموش کنید. با این کار، دیگر هیچ کدام از دستگاه های موجود در شبکه وای فای، کنترلی روی تلویزیون شما نخواهند داشت. اگر هم مطمئن شدید که مشکل از جای دیگری است و توانستید راه تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون را کشف کنید، می توانید به راحتی دوباره تلویزیون را به شبکه وای فای برگردانید.
حالت اکو را خاموش کنید
حالت اکو یا ECO حالتی است که در تلویزیون های مدرن برای جلوگیری از مصرف برق طراحی شده است. وقتی تلویزیون وارد حالت اکو می شود، در واقع وارد حالت خواب می شود که مصرف برق پایین تری نسبت به زمان روشن بودن تلویزیون دارد اما هنوز کاملا خاموش نیست.
همانطور که در بالاتر اشاره کردیم، گاهی دستگاه های الکترونیکی که از طریق وای فای و یا قابلیت CEC به تلویزیون وصل هستند می توانند علت خاموش و روشن شدن تلویزیون و یا فعال شدن حالت اکو نیز باشند. برای آن که مطمئن شوید که خاموش و روشن شدن های ناگهانی تلویزیون شما نیز به همین دلیل نیست، باید تنظیمات اکو را از طریق تلویزیون غیر فعال کنید.
آپدیت تلویزیون را چک کنید
یکی دیگر از مزایای تلویزیون های هوشمند این است که تولید کنندگان آن ها، برای ارتقا عملکرد و رفع نواقص دستگاه هر از گاهی آپدیت های نرم افزاری را ارائه می دهند. این آپدیت ها هم می توانند باعث شوند تا قابلیت های جدیدی به تلویزیون هوشمند شما اضافه شود و هم می توانند باگ یا همان نواقص موجود را رفع کنند. درست به همان شکل که گوشی هوشمند خود را هر چند ماه یک بار آپدیت می کنید، تلویزیون های هوشمند نیز نیاز به آپدیت دارند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشند.
در نتیجه بعضی اوقات ممکن است یک باگ نرم افزاری دلیل خاموش و روشن شدن تلویزیون شما شده باشد که تولید کننده تلویزیون آن را در آخرین آپدیت خود تعمیر کرده است. پس اگر هیچ کدام از دلایل قبل علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما نبوده اند، سری به تنظیمات تلویزیون زده و چک کنید که آیا آپدیت جدیدی برای آن ارائه شده یا نه.
تلویزیون را به تنظیمات کارخانه برگردانید
اگر همه راهکار هایی که تا اینجا بررسی کرده ایم را امتحان کردید و هیچ کدام از آن ها راه تعمیر خرابی تلویزیون شما نبوده اند، آن وقت باید به سراغ گزینه برگرداندن تلویزیون به تنظیمات کارخانه بروید. این تنظیمات باعث می شود تا تمام اپلیکیشن هایی که روی تلویزیون هوشمند نصب کرده اید و تمام تنظیماتی که برای شخصی سازی آن انجام داده اید از بین بروند و تلویزیون به حالت اولیه و صفر خود برگردد.
پس حتما قبل از انجام فکتوری ریست یا همان برگرداندن تلویزیون به حالت کارخانه، مطمئن شوید که هیچ مشکل نرم افزاری یا سخت افزاری دیگری علت خاموش و روشن شدن تلویزیون نبوده است. فکتوری ریست در تلویزیون های مختلف دستورالعمل های گوناگونی دارد. در اغلب تلویزیون ها، شما می توانید با استفاده از دفترچه راهنمای آن مراحل فکتوری ریست را انجام دهید و یا اگر در دفترچه پیدا نکردید، دستورالعمل آن را در اینترنت جستجو کنید.
آیا برای تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون باید از تعمیرکار کمک گرفت؟
همانطور که تا اینجا دیدیم، در بسیاری از موارد علت خاموش و روشن شدن تلویزیون به شکل خود به خودی، دلایل ساده و پیش پا افتاده ای دارد که می توانید خودتان به تنهایی آن را شناسایی و رفع کنید. اما گاهی اوقات نیز پیش می آید که مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون به دلیل خرابی های فنی و پیچیده ای است که عیب یابی آن ها نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد و یک تعمیرکار حرفه ای لوازم خانگی باید به آن رسیدگی کند.
در این موارد، برای تعمیر خرابی تلویزیون توصیه می کنیم که به هیچ وجه خودتان وارد عمل نشوید. چرا که کوچک ترین اشتباه در باز کردن تلویزیون و بررسی قطعات آن، می تواند خرابی های جدیدی به بار بیاورد که هزینه تعمیر آن ها چندین برابر مشکل اولیه می شود. بنابراین اگر همه راهکار هایی را که تا اینجا گفته ایم امتحان کردید و هیچ کدام از آن ها باعث حل مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون نشده اند، بهتر است دست از تلاش بردارید و با یک تعمیرکار حرفه ای برای بررسی دقیق تر موضوع تماس بگیرید.
خرابی برد کنترل تلویزیون
یکی از شایع ترین دلایلی که باعث می شود برای تعمیر خاموش و روشن شدن تلویزیون به تعمیرکار نیاز داشته باشید، خرابی برد کنترل تلویزیون است. برد کنترل در واقع مثل مغز یک دستگاه الکترونیکی مانند تلویزیون عمل می کند. به عبارت دیگر، تمامی عملکردهای تلویزیون توسط این برد الکترونیکی کنترل می شوند. در نتیجه اگر هر قسمتی از این برد با نقص یا خرابی مواجه شود، این خرابی در بخشی از عملکردهای تلویزیون خود را نشان می دهد.
اگرچه در تلویزیون های شناخته شده و معروف کمتر پیش می آید که برد کنترل با خرابی مواجه شود، اما به هر حال حتی بهترین دستگاه ها هم گاهی دچار مشکل می شوند و نیاز به تعمیر تخصصی پیدا می کنند.
دلایل مختلفی وجود دارند که می توانند به برد کنترل آسیب برسانند و علت خاموش و روشن شدن تلویزیون شما شوند. نفوذ آب به تلویزیون، نوسان شدید برق، ضربه فیزیکی و حوادث مشابه می توانند باعث بروز این مشکل شوند. برای تعمیر برد ابتدا باید دستگاه توسط تعمیرکار باز شود و قسمت های مختلف برد تحت آزمایش قرار بگیرند تا مشخص شود که خرابی از کدام ناحیه است و آیا برد قابل تعمیر است یا آن که باید به کلی تعویض شود.
جمع بندی
خاموش و روشن شدن تلویزیون به شکل ناگهانی و وقتی که خودتان هیچ دخالتی در آن ندارید، می تواند مشکلی به شدت آزار دهنده و خسته کننده باشد که لذت تلویزیون دیدن در اوقات فراغت را از شما می گیرد. اما خبر خوب این است که اگر چه این مشکل در ابتدا وحشتناک به نظر می رسد، اما در اغلب موارد راه ساده ای برای حل آن وجود دارد و حتی بدون صرف هیچ گونه هزینه ای می توانید تلویزیون را به حالت عادی برگردانید.
تمام شدن باتری کنترل، خرابی دکمه های کنترل، تنظیمات CEC، تنظیمات حالت اکو، اختلال در شبکه وای فای، خرابی کابل برق تلویزیون، خرابی پریز یا محافظ برق، تنظیمات حالت خاموشی یا اسلیپ از جمله مواردی هستند که می توانند علت خاموش و روشن شدن تلویزیون باشند که به راحتی قابل رفع و رجوع می باشند.
در این مطلب تمامی این موارد و راه های تعمیر آن ها را به طور کامل توضیح داده ایم. ریست فکتوری یا همان برگرداندن به تنظیمات کارخانه نیز اخرین گزینه ای است که باید آن را امتحان کنید. اگر بعد از بررسی همه این عوامل احتمالی باز هم نتوانستید علت خاموش و روشن شدن تلویزیون را پیدا کنید، پس مشکل از قطعات داخلی دستگاه شما است.
برد کنترل شایع ترین عاملی است که می تواند باعث بروز مشکل خاموش و روشن شدن تلویزیون شود. برای عیب یابی و تعمیر آن، از تعمیرکاران حرفه ای تلویزیون کمک بگیرید تا دستگاه شما را به حالت اول برگردانند.